Je to mnohokrát omílané téma, ale tady ho ještě nemáme Zajímaly by mě vaše názory, co je psy lepší a proč. Já si myslím, že přirozená strava (maso, příkrm, zelenina + vitamíny) je lepší, ale stejně krmíme převážně granulemi (kvůli pracnosti, úspoře času a taky zrovna hledáme nejlepší zdroj masa).
Pro ty, kdo mají zkušenosti s krmení masem - jak je to s různými vnitřnostmi? Jak často a vařené nebo syrové? Myslím např. ledviny, játra, plíce, dršťky, vemena apod.
U nás jsou to granule + maso.
Základ z důvodu časové nenáročnosti tvoří granule. V dopolední dávce jenom granule. Ve večerní dávce granule + 10 - 15dkg směs skládájící se:
-vepřové nožky a vepřové kůže rozvařené tak, že kosti jsou sami odděleny varem od šlach,
-do chládnoucího vývaru je nasypáno hovězí maso (kostky na guláš), vepřové maso (podle kondice buď libovější nebo tučnější) a vepřové srdce, toto už se nevaří jen se to ve vroucím vývaru na povrchu "zatáhne" tímto by měly zůstat podstatné složky zachované, šupne se to do chladničky a týden se to rozděluje,
Sem tam je hozena na dvůr syrová přemražená vepřová nožka, nebo kousek hovězího.
Mimo program dostávají psi příležitostně rohlík, jablko, tvaroh, kůže z ryb a jiné laskominy jako například zaječí maso (to by žrali do puknutí).
palo
Registrován: 15 dub 2006 20:17 Příspěvky: 238 Bydliště: Bratislava
Napsal: 19 dub 2006 11:48
Předmět příspěvku:
Tazko povedat,co je lepsie, ked z jedneho vrhu steniatka rozne prosperuju
na rovnakej strave.Skor by som sa priklanal ku granuliam aspon pokial je stena vo vyvoji a neskor treba skusit,co danemu zvieratu sadne.Miesanie
granul s varenym no neviem,ci sa s tym nepokazi vyvazenost krmiva a tym aj jeho vyuzitelnost pre organizmus bude asi horsia + mozne komplikacie vdaka prijmu nadmerneho mnozstva urcitych latok.Samozrejme u dospeleho jedinca je to uz o niecom inom.
Mě ještě nikdo nepřesvědčil o tom, že v granulích jsou všechny složky masa zachovány v původní využitelné formě. Proto ty malé přídavky masa (svaloviny je v tom 10-15dkg přídavku zhruba polovina).
K rozhození "vyváženosti": Ta vyváženost je stejně nějakým průměrem (a píšeš, že i po granulích štěňata ze stejného vrhu prospívají různě), tak nějaké slabé rozhození "vyváženosti" by nemělo moc vadit, zvlášť pokud je to u vápníku směrem dolů. Organismus štěněte i dospělého psa dokáže zvýšit příjem a využití vápníku ze stravy pokud je potřeba. (problém bývá při dlouhodobém nadbytku vápníku)
A ještě zmínka ke granulím. Myslím, že nadupané granule s vysokým obsahem bílkovin vedou k problémům jak s hmotností tak i s růstem (např. panostitida).
borojo
Napsal: 20 dub 2006 13:56
Předmět příspěvku:
Granule, alebo varená strava? Naprie tomu, že nemá nič proti kŕmeniu granúl, uprednostňujem varenú stravu. Žiaľ, podľa mňa v dnešnej dobe sú granulám pripisované až príliš zázračné vlastnosti, čo sa mi pri toľkých chemických procesoch výroby, nezdá ani možné. Rôzne firmy na výrobu granúl sa predháňajú nenapodobiteľnými zloženiami svojich granúl, ktoré majú zabezpečiť zaručene vyváženú a nenahraditeľnú potravu pre psov všetkých plemien. Je to naozaj tak aj v skutočnosti? Isteže príliš ťažká otázka, najmä ak granule rôznych značiek propaguje už takmer každý ošetrujúci veterinár a z rôznych / určite nie lacných reklám / sa na nás "usmievajú" krásne, naoko bezchybné psy rôznych plemien, s fantasticky lesklou srsťou. A ak pridáme pohodlnosť takéhoto kŕmenia, úsporu času, tak prečo nie? Aj u nás doma majú psy granule, ale nie len tie, minimálne 5 dní v týždni dostávajú varené žrádlo - v podobe kašovitej konzistencie, obsahujúce cca 1/3 mäsa a 2/3 ryže, vločiek a niekedy aj trochu cestovín. Čo myslíte, čo tým našim "aziatom" viac chutí?
Mäso je hovädzie / obrezky/, rôzne vnútornosti, sem tam, kuracie chrbty, morská ryba. V sezóne aj kozie mlieko, kravské nie. Bravčové nie, iba ak rozvarené paprče aj pre mladých psov so všetkými kosťami, obsahujú kolagén. Raz začas každému vajce aj so škrupinou a do varené žrádla nastrúhanej mrkvy, trolinku pŕhľavy / žihlava /, môže byť aj iná zelenina a chutí im aj tvrdý-suchý chlieb.
Dobrých pár rokov nepožívame ani žiadne dopńujúce minerály ani vitamíny, skrátka na nás firmy vyrábajúce doplnky tohto typu, nezarobia.
A aké máme psy chované na takej strave? To sa dá vidieť na vlastné oči a posúdiť, či už u nás doma, alebo na rôznych kynologických podujatiach.
A ešte jedna, myslím si, že dôležitá vec. Nedá sa podľa mňa vypočítať a vymyslieť nejaká univerzálna dávka pre všetkýc psov rovnaká a najmä pri "aziatovi", ktorý ako vieme býva často v rôznom konštitučnom type. Ku každému jednotlivému psovi musíme pristupovať okrem iného aj s kŕmením inidividuálne. u ťažších typov regulovať stravu tak, aby v dôsledku prekrmovania neprichádzalo k deformácim kostí a zvýšiť pozornosť najmä medzi 4-6 mesiacom, keď mení zuby. U typov ľahšej konštitúcie je často skôr umením, dokázať, aby pes žral s chuťou a riziko deformácii kostí menšie. A ešte niečo týmto ľahším často neuškodí kombinácia granule a kozie mlieko, naproti tomu u tých ťažších je lepšie dávať každé osve ako samostatnú kŕmnu dávku, aby nebol prísun bielkovín príliš koncentrovaný. / veľa fosforu, na úkor vápnika ./
No aspoň také sú naše skúsenosti, každý má však svoje, ktoré mu môžu vyhovovať a umožnňujú vychovávať kvalitné psy. Jedno však pri kŕmení "aziatov" platí isto a univerzálne pre všetkých a to je skutočnosť, že "menej niekedy znamená viac".
borojo
Napsal: 20 dub 2006 14:06
Předmět příspěvku:
Okrem toho, že som v príspevku urobil zase nejaké tradičné chyby z nepozornosti, zabudol som na jednu pomerne dôležitú vec a tou je, raz v týždni majú naše psy hladovku, alebo v jeden deň dostanú polovičnú dávku, poprípade len suchý-tvrdý chlieb. A ak niektorý dobre nežerie, poprípade je prieberčivý, tak isto nedostane nič. / Najprv sa však treba presvedčiť, či nie je chorý, alebo tá nechuť k žrádlu nemá iné dôvody /, často psy pri háraní súk a najmä vtedy keď už cítia, že sú dni vhodné na párenie, nežerú poriadne aj pár dní. /
Tak doufám,že to Borojo nemyslí s tím odchodem vážně.Podle mlčení skalních přispivatelů doufám,že čekali jako já jak tahle přestřelka dopadne.A bavili se. Radši mi řekněte kdo má pravdu,jsme s manželem ve při.Krmíme kilo hov. masa s rýží,zeleninou,bylinkami a Gagem na psa.Hlídá šest tisíc m. čtverečních.Je to málo?
Vím,že to není k tématu, ale třeba přijdete na jiné myšlenky.A adminsao to potom přesune.Tímto se mu omlouvám.V tématu výživa se o hmotnosti masa nepíše,jen o poměru k příloze.Jestli jsem to správně pochopila.
palo
Napsal: 01 srp 2006 22:47
Předmět příspěvku:
Vsak vidis ako vyzera pes to je hlavne meritko.
palo
1 kg maso denně? To Durmíkovi dopřáváte, u nás je 3 kg pro všechny + symbolická hrstka granulí k snídani (7 psů), ale možná jsem jen škrt .
Jo a ještě nějaké ty bílkoviny doháníme kozím mlékem, kolem 3l denně pro všechny.
U nás kŕmime buď mäsom alebo granulami v jeden deň im nezvykneme dávat aj jedno aj druhé, kvôli vysokému obsahu bielkovín ako v granulách tak aj v mäse. Granule dávame podľa predpísanej dávky a mäso asi tak 1 kg až 2 kg na hlavu, ale je tam všetko svalovina, kosti, vnútornosti. (Ešteže máme dobrý zdroj.) Myslím, že to mäso našim psom úplne vyhovuje.
Zdá sa mi, že výrobcovia granúl sa predbiehajú v obsahu vitamínov, bielkovín atď. a neviem či je to vždy na prospech zdravia psov. Veľa sa píše aj o alergických reakciách na niektoré granule, čo sa asi u toho mäsa stať nemôže. Ale je fakt, že šteňatá do jedného roku kŕmime len granulami práve kvôli tej vyváženosti stravy, čo by mi asi pri varenej strave robilo problémy. Šteňatá mäso dostávajú skôr ako laskominku než ako normálnu stravu.
Já ho snad přerazím.Ukecávala jsem to na půl kila, ale pořád poslouchám,že je Durmík ve vývinu a já ho chci umořit hladem.Poprvé máme štěňátko(dotedˇ jsme měli psy už starší), a manžel je z něj vedle.Sýr,mléko,jogurty,ovoce atd. má samozřejmě k tomu.Váží 43 Kg to není tak hrozný na 8 měsíců, ale to jen díky tomu, že celý den lítá jak vrtulník.Tak jsem zvědavá, jestli si dá říct. A díky.
Saša mi bez problémů žere vařený i granule. Kvůli 14ti leté ovčanandě,která je skoro bezzubá mleté hovězí drubeží,ryby, zelenina, těstoviny,rýže,vejce...ale Saša mi po tom hrozně rychle tloustne. Kdybych jí měla snížit dávku aby netloustla,tak by byla věčně hladová,tak to řeším granulema a polévou z masa se zeleninou a vajíčem.Nechce mi žrát syrové maso,lépe řečeno,sežere ale hned vybleje. Jako malá ho žrala normálně,přestala asi ve dvou letech. Pořád pochybuju že v těch granulích je vše co potřebuje.Nemáte někdo tip na granule slušné kvality,netučné, pokud možno bez sóji?já znám jen Fitmin pro velká plemena.Ostatní co jsen zkusila tak bylo hrozně tučný,tak že přibírala stejně. Dík
Mě se osvědčily granule značky Eminent pro velká plemena nejsou až tak tučné obsahují i želatinu na klouby a jsou fajn větší na zuby.Taky nevěřím že v granulích je vše tak taky vařím,ale Axa taky nabírá i když je opravdu méně žravá.Někdy nechá i super dobroty.Občas přidám k vařenému kousky syrového srdce za tím se může pominout a bez problémů.Teď jen řeším výživu nového přírustku jestly to taky lze kombinovat u štěńat a co ten vápník přidávat od 3 měsíců??? Chtěla bych vařit i dávat granule.Zatím nám tak teda vyrostly všichni pejsci a v minulosti,když nebyly granule tak se jen vařilo a dožily se požehnaného věku.
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host
Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru Nemůžete odpovídat v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru